Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας στο Σελλά Μεσσηνίας

 

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν στο Σελλά Μεσσηνίας.

 

25η Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Σελλά Μεσσηνίας.
Δάσκαλοι: Αθανάσιος Καλογερόπουλος και Ελένη Καλογεροπούλου.
Την Φωτογραφία απέστειλε η Ρεκούμη (Στρατικοπούλου) Αναστασία. Ευχαριστούμε Πολύ.
[Όποιος/α θυμάται το Σχολικό Έτος παρακαλούμε να μας ενημερώσει].


 Μετά από εισήγηση του κ. Δημητρόπουλου Δημητρίου (Μίμη), προέδρου της επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά Μεσσηνίας, και μετά από κοινό αίτημα που απεστάλη στο Δήμο Τριφυλίας από τους τρεις φορείς του χωριού μας:

α) Την Τοπική Κοινότητα Σελλά του Δήμου Τριφυλίας
β) Το Σύλλογο των Απανταχού Σελλαίων «Η Αγία Τριάς»
γ) Την επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά,
θα πραγματοποιηθούν στο Σελλά Μεσσηνίας διήμερες εκδηλώσεις στις 14 και 15-9-2021 με αφορμή την επέτειο των διακοσίων (200) χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας σε συνδυασμό με την εορτή του Αγίου Νικήτα του Μεγαλομάρτυρα στην ομώνυμη Ιστορική Ιερά Μονή.

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο τρέχοντος έτους απεστάλη από τους προαναφερόμενους φορείς έγγραφο στο Δήμο Τριφυλίας με θέμα: «Συμμετοχή της Τοπικής Κοινότητας Σελλά στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τα διακόσια( 200) χρόνια από την Επανάσταση του 1821».

 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας κατά τη συνεδρίαση της 18/3/2021 ενέκρινε ομόφωνα τις προτάσεις για τις επετειακές εκδηλώσεις στο Σέλλα.

 Για πληρέστερη ενημέρωση παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό έγγραφο: 

                                                                                        Σελλά   08/02/2021
                                                                                 
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
                                                                                    
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Παπαευθυμίου Χάιδω                                                                     
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σελλά                                    
κινητό: ...............                                                                        

Στρατικόπουλος Νικόλαος
Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού
Σελλαίων «Η Αγία Τριάς»
κινητό:
...............

Δημητρόπουλος Δημήτριος
Πρόεδρος Επιτροπής Ι.Μ. Αγίου
Νικήτα Σελλά
κινητό:
...............

Θέμα:  Συμμετοχή της Τοπικής Κοινότητας Σελλά, στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τα Διακόσια Χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Με αφορμή τα διακόσια (200) χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση «1821-2021», το Χωριό μας θα συμμετέχει στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2021 με 2ήμερες εορταστικές εκδηλώσεις Θρησκευτικού και Εθνικού χαρακτήρα.

Για το Σελλά Τριφυλίας, η 15η Σεπτεμβρίου μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα του Γότθου είναι ξεχωριστή ημέρα- σημαντική θρησκευτική και ιστορική εορτή.

Και τούτο, γιατί την ημέρα αυτή, αφ΄ ενός μεν εορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα Σελλά-Ναός Μοναδικός στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, αφ΄ ετέρου δε την ίδια ημερομηνία (15-09-1827) δηλαδή πριν από διακόσια (200) χρόνια περίπου, οι Πρόγονοί μας – Σελλαίοι μαχητές προσευχήθηκαν όλοι μαζί στο Ναό του Αγίου Νικήτα που είχε κτισθεί κατά την περίοδο (1593-1610) και με τα όπλα στα χέρια αντιμετώπισαν Τούρκικο Απόσπασμα δύο (2) Λόχων πλησίον της Μονής, καθώς μετά την ολοσχερή καταστροφή της τότε κωμόπολης Αετού, πήραν μαζί τους πολλούς κατοίκους ως ομήρους και άρπαξαν αρκετά κοπάδια αιγοπροβάτων για τις επισιτιστικές ανάγκες του στρατεύματός τους στο Μανιάκι, υποχωρώντας για λόγους ασφαλείας προς τις νότιες ορεινές περιοχές του Νομού Μεσσηνίας.

Οι Σελλαίοι μαχητές κατόρθωσαν να διασκορπίσουν και να εξασθενίσουν τους δύο (2) Τούρκικους Λόχους, ενώ παράλληλα τους καθυστέρησαν πολύ, με αποτέλεσμα να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο να συγκροτηθούν σε ένοπλο σώμα όλοι οι άνδρες των δέκα (10) χωριών του Δήμου Τριπύλης στο χωριό Λυκουδέσι, από το οποίο θα περνούσαν υποχρεωτικά οι Τούρκοι για το Μανιάκι και αφού οχυρώθηκαν στις θέσεις μεταξύ Αγίου Ιωάννου και Αγίου Δημητρίου Λυκουδεσίου, συνέτριψαν το Τούρκικο Απόσπασμα, ελευθερώνοντας τους ομήρους και τα αιγοπρόβατα του Αετού.

Επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εθνικού χαρακτήρα η επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» αποφάσισε να θέση τη δράση του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας «1821-2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» υπό την Αιγίδα της και το ενέταξε στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που συντονίζει η εν λόγω επιτροπή.

Στην Τοπική Κοινότητα Σελλά υπάρχουν υπεραιωνόβια δέντρα, που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση και αποτελούν σύμβολο σοφίας, μακροζωίας, Ιερότητας και γενναιότητας.

Ειδικότερα:

1.    Στον προαύλιο χώρο της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά, που έχει χαρακτηρισθεί ως ΜΝΗΜΕΙΟ με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, υπάρχουν δύο (2) μεγάλα δένδρα «Αριές», τα οποία προϋπήρχαν προ του έτους 1593 που κτίσθηκε η Μονή.

2.    Στη θέση «Κερσίζα» σώζεται μέχρι σήμερα «Ο πλάτανος του Καμπύλια» που χρονολογείται στα 700 χρόνια περίπου.

3.    Στη Θέση «Συμπόσι» υπάρχει «Ο πλάτανος του τσοπάνη» που χρονολογείται στα 500 χρόνια περίπου.

4.    Σε απόσταση 80 μέτρα από το Κοιμητήριο του χωριού μας, επίσης υπάρχουν 3 δένδρα, τα οποία χρονολογούνται περισσότερο από 250 χρόνια.

 Τα προαναφερόμενα δέντρα κατέχουν διαχρονική κεντρική θέση στις ψυχές όλων των Σελλαίων, γιατί οι ρίζες τους ποτίστηκαν με τα δάκρυα των προγόνων μας, κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα και έχουν καταστεί αυτόπτες μάρτυρες σημαντικών ιστορικών γεγονότων σχετιζομένων με την Ελληνική Επανάσταση.

Συγκεκριμένα οι δύο (2) «Αριές» που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά, τις οποίες όλοι οι Σελλαίοι διατηρούμε «ως κόρην οφθαλμού», αποτελούν βαριά κληρονομιά των προγόνων μας σε μας τους νεώτερους, αλλά και στις επερχόμενες Σελλαίικες γενιές.

Και τούτο, γιατί κάτω από αυτά τα δένδρα γονάτισαν οι Σελλαίοι πολεμιστές και με δάκρυα στα μάτια, προσευχήθηκαν όλοι μαζί στον Άγιο Νικήτα, προκειμένου να τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Τούρκικου Αποσπάσματος , όπως προαναφέρεται.

Κατόπιν των ανωτέρω οι τρεις φορείς, η Τοπική Κοινότητα Σελλά - Ο Σύλλογος των Απανταχού Σελλαίων και η Επιτροπή Ι.Μ. Αγίου Νικήτα, επιθυμούμε να συμμετέχουμε στις δράσεις και εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.

Προτείνουμε την Τρίτη 14/09/2021 παραμονή εορτασμού της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά:

α) Μετάβαση από το Σελλά στην εκκλησία του Αγίου Νικήτα με πεζοπορική διαδρομή, για όσους επιθυμούν, όπως τα παλιά χρόνια από το μονοπάτι που οδηγεί από το χωριό μας μέχρι το μοναστήρι, μέσα από τις καταπράσινες Αριές και Βελανιδιές του Αϊ Λιά. χρόνος εκκίνησης 14-09-2021 ώρα 16:00 από το Λαογραφικό μας Μουσείο. Τηλέφωνο για συμμετοχή: 6972110504.

β) Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας: 18:00 – 19:30

Ως κορύφωση των εκδηλώσεών μας, προτείνουμε την Τετάρτη 15/09/2021 ημέρα εορτασμού της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά, όπου θα δοθεί ο χαρακτήρας Θρησκευτικής και Εθνικής Πανήγυρης με το ακόλουθο πρόγραμμα:

1) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα.

2) Εγκαίνια παράδοσης του έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Διαμόρφωση - Κατασκευή περιβάλλοντος χώρου Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα».

3) Εκδήλωση - προβολή ντοκιμαντέρ και βίντεο για τα αιωνόβια δέντρα που υπήρξαν μάρτυρες ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης, κάτω από τις δύο (2) Αριές του προαυλίου της Μονής με ανάλογη αφήγηση, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, το οποίο ασχολείται επιστημονικά με την έρευνα ιστορικής τεκμηρίωσης σχετικά με τους περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς του Νομού Μεσσηνίας.

Τα προαναφερόμενα αιωνόβια δέντρα θα σημανθούν με ειδικό μεταλλικό λογότυπο, που θα φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής καλλιτέχνιδα Joanna Kordos με καταγωγή από τη Μεσσηνία, η οποία ζει μόνιμα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

4) Προσφορά εδεσμάτων στους προσκεκλημένους και σε όλο το εκκλησίασμα στο προαύλιο της Μονής (αν επιτρέπεται λόγω της πανδημίας).

5) Μετάβαση στο χωριό μας για αποκάλυψη μαρμάρινων επιγραφών στο Ηρώο με τα ονοματεπώνυμα Σελλαίων πολεμιστών που συμμετείχαν στις μάχες της Ελληνικής Επανάστασης (Τριπολιτσά - Δερβενάκια - Φρούριο Πάτρας - Μεσσηνιακά Φρούρια, Νεόκαστρο - Λάλα – Μανιάκι κτλ), όπως αυτά προκύπτουν από επίσημα στοιχεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

6) Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο.

7) Ομιλία για τον εορτασμό των διακοσίων (200) χρόνων «1821 - 2021» από την απελευθέρωση της Ελλάδος.

8) Απαγγελία ποιημάτων σχετικών με τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης 1821.

9) Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικό συγκρότημα Τσολιάδων.

10) Κλείσιμο εορτής με ένα ποίημα αναφερόμενο στο Χωριό μας.

  Θα ακολουθήσει δεξίωση, εφόσον αυτό είναι επιτρεπτό, λόγω της υφιστάμενης πανδημίας covid-19.

Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και τυχόν δικές σας ενέργειες, ευελπιστούντες στην συμπαράσταση του Δήμου μας σε συντρέχουσα περίπτωση.

         Η Πρόεδρος                          Ο Πρόεδρος                               Ο Πρόεδρος
της Τοπικής Κοινότητας                του Συλλόγου                            της Επιτροπής

 Παπαευθυμίου Χάιδω         Στρατικόπουλος Νικόλαος          Δημητρόπουλος Δημήτριος

 

Υ.Γ. Στο πρόγραμμα ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις, ανάλογα με την πανδημία covid-19 και τις καιρικές συνθήκες.